Before & After: Modern Meets Classic In This Whole House Remodel

This traditional family home was revitalized with modern design and functionality.

Designer Andy Tarlton-Hernandez worked closely with the homeowners, and helped bring their project vision to life. Design assistant Amanda Chobanian also played a key role in the design development of this project. The project manager on this job, Bob Hillesland, was a huge help in guiding the process and offering insight and solutions throughout the remodel.

The clients love their updated home and are excited to enjoy their new spaces in the years to come.

 

BEFORE: Master Bathroom

We started the remodel with the master bathroom. The space had wonderful potential but needed an update in order to better fit the clients everyday life.

Universal design was the main consideration as the clients planned to age in place.

 

We wanted to take advantage of the fantastic natural light for this elegant, spa-like bathroom.

 

AFTER: Master Bathroom

We paid close attention to functionality and maintenance of the materials that were selected. Heated porcelain tile floors, tile walls, and quartz countertops were all low maintenance options.

The marble look countertop and wall tiles keep things light, and perfectly compliment the warm stone look tile floor.

 

The mid-tone neutral taupe grounds the space by creating a beautiful visual contrast.

 

The new soaking tub is the ultimate spa experience. It’s equipped with chromatherapy, microsilk, and jets for tired muscles.

 

We extended the tub deck into the shower for a bench seat. The frameless glass shower creates an uninterrupted view of the clean lines, making the space feel even more expansive.

With a level-entry shower floor, there is no longer a curb to worry about and a stylish grab bar was added.

 

The beaded chandelier is the magnificent centerpiece of the master bath. It adds just the right amount of glamour and ambience to the space.

 

BEFORE: Kitchen

The original wood-stained cabinets stopped short of the ceiling, making it difficult to use all the additional storage space above.

Like the master, the kitchen had good bones, but was not working for the clients as best it could. We wanted to maximize storage and functionality, while also making the kitchen the perfect space for family gatherings.

 

An awkward corner pantry was more in-the-way than useful.

 

The two-tier kitchen island created wasted counter space. Additionally, the seating was too high for the comfort of the client’s grandkids. 

 

AFTER: Kitchen

Attention was paid to every technical aspect; from the beautiful symmetry of the cooktop wall, the custom paneled built-in refrigerator, to the custom island that appears as one furniture piece.

We went with a classic white color scheme for the custom inset cabinets. Accents of black and gold throughout established a refined and polished space, setting it apart from the typical white kitchen and highlighting characteristics of the quartz countertop.

 

The handmade tile backsplash added depth with its variation in tones of white, making for a clean and bright backdrop.

Where possible, we added special features to improve the performance of the kitchen. The sink faucet only needs the wave of a hand to operate. The cabinet features a bump-out door, allowing the client to easily access paper towels. The back and right-side walls feature an array of organizational improvements.

 

Cutlery dividers were installed on both sides of the cooktop.

 

2-tier utensil pull-out

 

Peg board drawer inserts for additional storage; perfect for storing heavy dishes down low.

 

The new pantry features pull-out shelves for much improved access and organization.

 

And one of our favorite features: The Magic Corner! A smart solution to fix a wasted blind corner, this slide out drawer lets the client easily access the entire cabinet.

 

The centerpiece of this kitchen is the island. It anchors the space and offers an expansive work surface. At standard height, this island is also much better suited for grandkids gathering around.

 

 

Additional low cabinet storage is hidden within the seated area as well as at the island end.

 

Seating was repositioned in a way that allows guests to see into the living room, and also encouraged more interaction with those seated at the eat-in dining table.

“Lighting up this incredible work surface are two of the most glorious pendants you’ll find,” adds Andy. “The client selected the perfect pair that pulled together all the modern and classic elements of this kitchen.”

Start your remodeling journey.

Your dream home is closer than you think.